5 ferieland hvor du har behov for VPN (2025)

Skal du ut på tur, men er usikker på om du trenger VPN?

Flere land har streng kontroll av egen befolkning. Derfor struper de ofte internett-tilgangen. Spesielt når det kommer til fri flyt av informasjon som kan være negativ for diktaturet.

Her er fem land hvor du trenger VPN når du skal reise!

PS! Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med den norske nettsiden Vpnduden.no. VPNduden er – soleklart – Norges største og beste nettside innenfor informasjon om VPN.

Oversikt over land som krever VPN

Merk at denne listen ikke er 100 % oppdatert og fullstendig. Men disse fem landene er de som er mest kjent for å blokkere internett (og som vi vet at flere nordmenn reiser til).

LandGrunn for VPNRisiko uten VPN
KinaBlokkering av populære tjenester som Google, Facebook og YouTube. Overvåkning av nettaktivitet.Mistet tilgang til essensielle tjenester, overvåkning.
RusslandBlokkering av uavhengige medier og sosiale medieplattformer. Overvåkning av nettbruk.Begrenset tilgang til informasjon, overvåkning.
De forente arabiske emiraterBlokkering av VoIP-tjenester som Skype og WhatsApp. Juridisk gråområde for VPN-bruk.Mistet tilgang til kommunikasjonstjenester, mulig juridisk risiko.
TyrkiaBlokkering av sosiale medier og nyhetssider. Nettaktivitet overvåkes.Begrenset informasjonstilgang, overvåkning.
IranBlokkering av sosiale medier og kritiske nyhetssider. VPN-bruk kan være forbudt under visse omstendigheter.Begrenset tilgang til informasjon, juridiske konsekvenser.

Kina

sensur i Kina

Kina er kjent for sin strenge sensur av internett, ofte referert til som «Den kinesiske brannmuren

Når du reiser til Kina, vil du oppdage at mange av de mest brukte nettstedene og tjenestene i vestlige land, som Google, Facebook, YouTube og WhatsApp, er blokkert.

Dette gjør en VPN (Virtual Private Network) avgjørende for å opprettholde tilgang til disse plattformene.

Kinesiske myndigheter overvåker også nettaktivitet nøye, så det er viktig å velge en pålitelig VPN med sterke krypteringsstandarder.

Mange VPN-tjenester er også blokkert i Kina, så reisende må sørge for å ha VPN installert før de kommer inn i landet.

Russland

I Russland er VPN også blitt en nødvendighet, spesielt etter innføringen av stadig strengere lover om internettbruk og ytringsfrihet.

Flere nettsteder, inkludert noen uavhengige nyhetsmedier og sosiale medieplattformer, er blokkert, spesielt etter politiske hendelser som har ført til strengere kontroll fra myndighetenes side.

Russland har et voksende system for overvåkning av netttrafikk, og en VPN kan beskytte brukerne mot denne typen overvåkning.

Det er viktig å merke seg at russiske myndigheter har forsøkt å forby mange VPN-tjenester, så det er viktig å velge en som fungerer innenfor landet.

De forente arabiske emirater

De forente arabiske emirater (UAE) har strenge regler for bruk av internett, og flere populære plattformer og VoIP-tjenester (som Skype, WhatsApp og Facetime) er blokkert.

VPN er et nødvendig verktøy for reisende som ønsker å kommunisere med familie og venner eller få tilgang til innhold fra sitt hjemland. Det er imidlertid verdt å merke seg at bruk av VPN i UAE kan være et juridisk gråområde.

Selv om det ikke er direkte ulovlig, kan det å bruke en VPN for å omgå landets strenge sensurregler føre til bøter eller andre juridiske konsekvenser hvis den brukes på en måte som strider mot landets lover.

Tyrkia

Tyrkia har i de siste årene strammet inn kontrollen over internettbruk, spesielt under perioder med politisk uro.

Sosiale medier, nyhetsnettsteder og til og med Wikipedia har vært midlertidig blokkert i landet, noe som gjør VPN til et viktig verktøy for å få tilgang til pålitelig informasjon og kommunisere fritt med omverdenen.

Tyrkia overvåker også nettaktiviteter, og det å bruke en VPN kan beskytte sensitiv informasjon mot å bli overvåket eller samlet inn.

Noen VPN-tjenester er blokkert i Tyrkia, så det er viktig å velge en som fungerer og har sterk kryptering for å beskytte personvernet.

Iran

Iran har strenge regler for internettbruk, og mange nettsteder, inkludert sosiale medieplattformer som Facebook, Twitter og YouTube, er blokkert.

I tillegg er mange nyhetsnettsteder som kritiserer regimet utilgjengelige. Myndighetene har innført omfattende sensur, noe som gjør VPN til et nødvendig verktøy for å få tilgang til informasjon og kommunisere fritt.

Det er imidlertid viktig å være forsiktig, siden bruk av VPN i Iran kan være forbudt under visse omstendigheter.

Flere VPN-tjenester er blokkert, og det er avgjørende å velge en som kan omgå de iranske restriksjonene samtidig som den opprettholder høyt sikkerhetsnivå.

Legg igjen en kommentar